Hvilke vilkår gjelder i jula?

Bestemmelsene er hentet fra «Landsoverenskomsten for elektrofagene», og forutsetter at du jobber i en bedrift med tariffavtale

Klikk for video på facebook!

 

Lille julaften

Vanlig arbeidsdag.

Jul- og nyttårsaften

Når jul- og nyttårsaften kommer på en ukedag, skal du ha fri med betaling for 4,5 timer (vanlig servicelønn – §3E).

Uten tariff: Vanlige arbeidsdager, fri uten lønn eller feriedager.

Bevegelige helligdager

Når 1. og 2. juledag, samt 1. nyttårsdag kommer på ukedager skal du ha fri med betaling for 7,5 t («helligdagsgodtgjørelse»).

Godtgjøringen for bevegelige helligdager skal som hovedregel regnes ut som et snitt av lønna i bedriften og alle tillegg: fagarbeidertillegg, bastillegg, utenbystillegg, smusstillegg, høydetillegg, bonus og akkord. Dette medfører at satsen blir en del høyere enn snittlønna i bedriften (gjerne 20-30 kr).

Uten tariff: Ingen betaling.

Hjem fra reisearbeid

Du skal ha betalt for reisetida mellom anlegget og hjemmet når du reiser hjem til jul (samt tilbake til prosjektet etter nyttår!). Dette gjelder både hvis du reiser på et prosjekt med rotasjonsavtale, eller om du reiser utenbys og jobber vanlig dagtid.

Reisetiden betales med §3A og fagarbeidertillegg §3C. Hvis du reiser utenfor ordinær arbeidstid eller på fridager skal du ha overtidstillegg iht §8.

Uten tariff: Ingen bestemmelse.

På jobb på land (rotasjonsarbeid)

Hvis det arbeides på en bevegelig helligdag i en rotasjon-/ innarbeidingsordning, skal det betales timelønn + 100% overtidstillegg + helligdagsgodtgjørelse for de antall timer det arbeides.

Det betyr at en 12-timers dag på 1. eller 2. juledag samt 1. nyttårsdag betales med ca. 11.000 kr (timelønn: 270 kr)

Les mer på fagforeningas nettside med «ofte stilte spørsmål» om rotasjons- og innarbeidingsordninger. 

Friperiode (rotasjonsarbeid)

Hvis friperioden din sammenfaller med jula, skal du ha 7,5 t helligdagsgodtgjørelse for 1. og 2. juledag samt 1. nyttårsdag, hvis disse er på hverdager.

Les mer på fagforeningas nettside med «ofte stilte spørsmål» om rotasjons- og innarbeidingsordninger.