Fagforeningas første kvinnekonferanse

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag arrangerte sin første Kvinnekonferanse den 10.-11. februar 2025 på Scandic Nidelven. Hele 80 deltagere var samlet for 2 dager med aktuelle tema og erfaringsutveksling.

Konferansen var arrangert i samarbeid med NHO Elektro Trøndelag, og fikk støtte fra partenes felles bransjefond ELBUS.

I tillegg til 65 trønderske kvinnelige elektroarbeidere, deltok gjester fra fagforeningene i Oslo, Rogaland, Agder og Vestfold/Telemark.

 

NTE Elektro-tillitsvalgt åpnet samlingen

Camilla Åmot Johansen står bak det meste av planlegging og organisering rundt konferansen. Camilla er til daglig tillitsvalgt i NTE Elektro som har rundt 130 EL og IT-medlemmer. I tillegg til å være en del av fagforeningas valgte ledelse, er hun frikjøpt 2-3 dager i uka for å jobbe for fagforeninga. Hun har blant annet ansvaret for skolebesøk, stands og oppsøkende virksomhet for fagforeninga. Samt planlegging av denne konferansen. Da var det også naturlig at Camilla fikk æren av å åpne seansen.

Av de 2500 yrkesaktive medlemmene i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, er 165 av disse kvinner. Det at nesten halvparten av disse ønsket å delta på denne samlingen er meget bra, og viser at det er et behov for kvinnene i bransjen å møtes på tvers av bedriftsgrenser.

Andelen kvinner i elektroinstallasjonsbransjen (hele landet).

Flere kvinner i fagforeningsstyret

Det ble 2 innholdsrike dager med aktuelle tema. Først ut var leder av Elektroarbeidernes Fagforening, Eystein Garberg, som snakket om historien til fagforeninga. Fagforeninga ble stiftet i 1901, og det skulle ta 113 år før foreninga fikk sitt første kvinnelige styremedlem. Dette skjedde først i 2014 da Anita Gjersvold fra Bravida ble med i styret. Siden den gang har heldigvis kvinneandelen økt, og i dag består styret av 5 kvinner (36%).

Eystein snakket også om hva EL og IT Forbundet har fått til de siste årene av forbedringer i tariffavtalen som er rettet mot kvinner. Blant annet krav om separate dame- og herregarderober (uten adgang til å avtale seg bort fra dette!) og toalett med egen inngang på alle arbeids- og byggeplasser, forskuttering av foreldrepenger og svangerskapspenger og krav om riktig arbeidstøy tilpasset den enkelte.

Tema på konferansen

Stortingspolitiker Hege Bae Nyholt var innom konferansen. Hun leder Utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget. Hun innleder om hvordan vi kan bli flinkere til rekruttering av kvinner til mannsdominerte yrker. Hege ville gjerne ha innspill fra kvinner i yrket om hva som bør endres i dagens utdanningssystem for at det skal bli bedre kjønnsbalanse i yrkene.

Hege Bae Nyholt

Janne Lisesdatter Håkonsen er lokfører og leder for Lokomotivpersonalets Forening Oslo. Temaet hun innledet på var historiske kvinner i fagbevegelsen. Det er liten tvil om at dyktige kvinner har stått i front opp gjennom historien for å kjempe gjennom de rettighetene vi har i dag. Dessverre er det ofte mennene som blir trukket frem i de fleste historiefortellinger. Kanskje fordi historien er skrevet av menn…?

Janne Lisesdatter Håkonsen

Svangerskap og jobb var et aktuelt tema som Maja Guin fra Vintervoll snakket om. I Vintervoll har de utarbeidet gode rutiner og retningslinjer for dette. Dette er noe alle bedriftene skal ha.

Maja Guin, HR/HMS-ansvarlig i Vintervoll. Vintervoll er elektrobedriften med flest kvinnelige medlemmer i Trøndelag. (Foto: Knut Viggen, LO Media)

Leverandørene Wenaas og Victoria tok turen innom for å informere om arbeidstøy for kvinner. Her har det (heldigvis) skjedd mye de siste årene, og utvalget blir større og større. Både når det gjelder arbeidsklær med anti-flame, men også innen vernesko og hansker.

Se Wenaas sine arbeidsklær til damer.

Se Victorias damesortiment.

Sandra fra Wenaas og Morten fra Victoria sammen med møteleder Camilla. Alle innlederne fikk symbolske gaver til støtte til Norsk Folkehjelp.

Forfatter av boka «Det jeg skulle sagt – Håndbok mot seksuell trakassering» Anja Sletteland var med på dag 2 av konferansen. Hun hadde en lengre seanse om «Hvordan forebygge og reparere uheldige situasjoner«. Deltagerne på konferansen fikk diskutere ulike problemstillinger, utfordringer og løsninger.

Liv Beate Eidem som leder kvinnenettverket «Kvinner i Teknikk og Håndverk« i Trøndelag fortalte om arbeidet de gjør. Og tillitsvalgte fra Oslo fortalte om sine erfaringer med Elektromontørenes Kvinnenettverk som de jobber med der.

NHO Elektro Trøndelag sin representant André Bakeng innledet på slutten om hvordan de jobber for rekruttering av kvinner til bransjen og hva de som bedriftenes organisasjon gjør for å beholde de kvinnene som er i faget.

 

Fornøyde deltagere

Deltagerne på konferansen 10.-11. februar 2025

Tilbakemeldingene fra deltagerne etter konferansen har vært gode. Det viser at det er et stort behov for en slik konferanse. Flere av deltagerne sa de var overrasket over at de var så mange bare i Trøndelag, og det var godt å treffes og snakke sammen. I flere bedrifter er det kun én kvinnelig ansatt.

Men selv om både EL og IT Forbundet og NHO Elektro er enige om at vi trenger å rekruttere flere kvinner til bransjen, samt beholde de vi har, er det noen bedriftsledere som ikke er på samme bølgelengde. Fagforeninga har fått tilbakemelding fra enkelte medlemmer som ikke fikk lov å dra, og vi snakket med flere på konferansen som måtte kjempe for å få lov.

Noen ble møtt med at dette var «bortkastet tid» og at «det er for dyrt» (selv om fagforeninga betalte alt!). Noen omtalte konferansen vår for «husmorsferie«. Dette er dessverre realiteten i enkelte bedrifter, så noen sjefer trenger en oppdatering av holdningene sine!

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag tok initiativet til denne konferansen. Sammen med NHO Elektro Trøndelag sendte vi inn en søknad til ELBUS-fondet, som er villig til å dekke deler av utgiftene. Siden dette er et initiativ til å bedre rekruttering og beholde kvinner i bransjen, oppfordret vi bedriftene i NHO til å dekke lønna for sine ansatte som deltok disse 2 dagene. Men 73% av deltagerne oppga at bedriftene deres ikke ville bidra til dette. Heldigvis var det flere hederlige unntak: Caverion Orkanger, Kraftlaget Rise Elektro 1, Norske Skog Skogn og Elteam var noen av firmaene som betalte lønna til alle som deltok fra dem!

Tilbakemeldingen fra deltagerne var i hvert fall klar: Konferansen var bra og nyttig! Og de vil gjerne ha en ny konferanse neste år.

Camilla Åmot Johansen hadde god kontroll på gjennomføringen av konferansen. (Foto: Knut Viggen, LO media)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *